Un total de 2.800 espectadors/es han passat aquest any 2021 pel Fresc Festival, el Festival d’Estiu de Sabadell, que es va tancar dissabte amb la representació de l’obra teatral El bon policia. En termes relatius, la quarta edició del Festival ha assolit un índex d’ocupació del 85 per cent en el global dels quinze espectacles de teatre, música i paraula presentats a l’Amfiteatre i a l’Auditori 3 de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. En cinc ocasions s’ha hagut de penjar el cartell d’exhaurides les localitats mentre que en cinc ocasions més la venda d’entrades ha superat el 90 per cent de l’aforament disponible.
“A la vista d’aquestes dades no podem estar més satisfets d’aquesta nova edició del Fresc. Tant des del punt de vista de la resposta del públic, en un any especialment difícil, com pel que fa als resultats artístics, hem fet sense cap mena de dubtes la millor edició del Festival”, valora Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859, organitzadora del certamen amb BBVA com a partner principal.
El Fresc Festival 2021 es va inaugurar el 27 de juny amb una representació de l’espectacle El gallardo español, protagonitzat per en Peyu, dedicada a homenatjar els col·lectius essencials durant la pandèmia i a la que van assistir gratuïtament més d’un centenar de professionals dels àmbits sanitaris i sociosanitaris i dels sectors de l’alimentació, l’ensenyament i la seguretat entre d’altres. Entre els noms que han passat per Sabadell aquestes últimes setmanes hi ha Alberto San Juan, Beth, Cris Juanico, la Vella Dixieland, Joan Vázquez, Roger Mas o Gemma Humet.
Gran incidència fora de Sabadell
D’altra banda, de l’anàlisi de les dades dels compradors d’entrades se’n desprèn que un 40 per cent dels espectadors del Fresc són de fora de Sabadell. En concret, procedeixen de més de 50 municipis diferents. Barcelona i Terrassa, per aquest ordre, són les ciutats que aporten més públic però el Festival d’Estiu de Sabadell reuneix gent dels dos vallesos, el Maresme, el Baix Llobregat i, fins i tot, de l’Anoia, Osona o la Garrotxa, entre d’altres.
“Això demostra el valor estratègic del Fresc per a Sabadell. Estem d’avant d’un festival que té un innegable valor cultural, però que també dinamitza sectors com el comerç i l’hostaleria de la ciutat i que, per tant, és també un revulsiu econòmic”, sosté Sunyer.
Un Festival molt ben valorat
Aquest any, a més s’ha realitzat una enquesta de satisfacció entre el públic, amb l’objectiu d’analitzar línies de millora del Fresc en el futur. Dels resultats preliminars d’aquesta enquesta (que encara està oberta donat que es realitza per mail els dies posteriors a cada espectacle) se’n desprèn una alta valoració per part dels assistents. Els espectadors del Fresc valoren amb un 9 sobre 10 la seva experiència global al Festival d’Estiu de Sabadell i en destaquen especialment l’accessibilitat, el tracte rebut, l’horari dels espectacles i la programació, aspectes que superen el 9 en l’escala de valoració.
El públic també dona un 8,8 al protocol de contenció de la covid-19 que s’ha aplicat aquest any i que incloïa l’ús de la mascareta a l’interior de l’Amfiteatre malgrat tractar-se d’un espai a l’aire lliure, la distància física entre persones, la reducció de l’aforament al 70 per cent i la utilització de gel hidroalcohòlic, entre d’altres mesures.
“Hem fet el millor Fresc i l’hem fet en circumstàncies molt difícils per la situació sanitària que, a més, ha experimentat un canvi considerable mentre teníem el Festival en funcionament. Estem molt contents dels resultats que, sense cap mena de dubtes, són un molt bon punt de partida de cara a la celebració, el proper estiu, de la cinquena edició” conclou Joan Carles Sunyer.